Wim van Wieringen was een Nederlandse cartoonist en fotograaf, die publiceerde onder de namen “Wim de Mooij”, “Wim van Wieringen” of gewoonweg “Wim”. Hij wordt het best herinnerd voor zijn pantomime grapstrip ‘Simpelman’ (1947-1968).

Willem de Mooij Wieringen werd in 1915 geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in vele steden, waaronder Nijmegen, Noordwijk, Den Helder, Haarlem en Zandvoort. Zijn eerste baantje had hij in een linoleum-clichéfabriek in Haarlem, waar hij tot 1942 af en toe werkte. Ook maakte hij lay-outs voor de weekbladen van Strengholt in Amsterdam, terwijl hij avondcursussen volgde bij graficus Evert Mölenkamp aan de Hogeschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam tussen 1932 en 1936.

Van Wieringen legde zich toe op cartoons en liet zijn eerste werk publiceren in De Telegraaf (één cartoon in 1936) en De Tijd (een reeks karikaturen). In 1942 vond hij een baan bij een reclamebureau in Heemstede en het jaar daarop werd hij illustrator bij het weekblad Cinema en Theater van uitgeverij De Opbouw in Amsterdam. Zijn carrière als cartoonist nam een ​​vlucht na de Tweede Wereldoorlog. Hij verwierf bekendheid door zijn politieke tekeningen voor het linkse socialistische weekblad De Vlam tussen 1945 en 1953. Een boek genaamd ‘5 Jaar Indonesia Merdeka’ verscheen in 1951 bij de uitgever van het tijdschrift De Vonk en verzamelde voornamelijk tekeningen van Van Wieringen. Ook publiceerde hij zijn werk in De Groene Amsterdammer (tekeningen van premières van toneelstukken), Het Parool, Het Vrije Volk, Vrij Nederland, Sportief en vooral in het tekenfilmmaandblad Mandril.

Van Wieringen was in de eerste naoorlogse jaren betrokken bij de ondergrondse krant Metro, waardoor hij zich aansloot bij de Marten Toonder Studio’s. Hij werkte op de animatieafdeling en schreef scripts voor stripreeksen als ‘Fiedel Flier’ van Ben van ‘t Klooster en ‘Robby’ van Hans G. Kresse. Van Wieringen’ bekendste creatie was echter ‘Simpelman’, die voor het eerst verscheen in Tom Poes Weekblad in 1947. De absurde dagelijkse avonturen van ‘Simpelman’ verschenen daarna in kranten in Kopenhagen (Dagens Nyheter) en Parijs (France Soir). In de jaren zestig was de strip een vaste gast in regionale bladen als Het Parool (1963-1968) en het Limburgsch Dagblad. Van Wieringen had de Toonder Studio’s toen al verlaten. Hij trouwde met Margje Herblot, de ex-vrouw van Jan Gerhard Toonder. ‘Simpelman’ werd voortaan in de kranten verspreid door Ton de Zwaan’s Swan Features Syndicate. In totaal zijn er meer dan 3.000 strips van ‘Simpelman’ gemaakt die bijna allemaal opgenomen zijn in de collectie van het Allard Pierson Museum

Bron: Catawiki/Lambiek Comiclopedia

Terug>>