Marten Toonder was aanvankelijk in dienst van Uitgeverij Helmond, maar werd in 1939 zelfstandig, na een door de omstandigheden gedwongen loonsverlaging. Hij vestigde zich in Amsterdam waar hij in 1941, dankzij Polygoon met animatiefilms kon gaan experimenteren. In juni 1942 werd hij compagnon van Joop Geesink. Samen begonnen ze de Toonder-Geesink productie, aan de Amsterdamse Vijzelstraat. In 1943 kondigde zich een splitsing aan, toen Geesink zich meer en meer ging toeleggen op poppenfilms, en Toonder verder ging met tekenfilms.

In 1944 begon Geesink zijn eigen studio, en verhuisde Toonder naar de Nieuwezijds Voorburgwal, tegenover de kantoren van De Telegraaf, waar reeds enige jaren zijn strip Tom Poes werd uitgegeven.

Verhuisbericht Toonder-Geesink ca 1944

Verhuisbericht Toonder-Geesink ca 1944 Nic van Baarle staat bijna in midden met geruite sjaal, Miep staat links van hem.

Verhuisbericht Toonder-Geesink ca 1944

Zijn kantoor was dekmantel voor een aantal verzetsorganisaties, en zijn ‘Studio no 2’ werd vrijwel uitsluitend gebruikt om het ondergrondse blad Metro te drukken.

Marten toonder bij boekpresentatie 12 oktober 1973 in Nederhorst. Fotocollectie Anefo

Marten toonder bij boekpresentatie 12 oktober 1973 in Nederhorst.
Fotocollectie Anefo

Na de oorlog ging hij verder vanuit zijn woonhuis aan de Keizersgracht. Inmiddels hadden zijn vader, Marten Toonder senior, en de heer Swaan de leiding mede in handen. De Toonder studio’s maakten een gestage groei door, en moesten meerdere malen een ruimer onderkomen betrekken. In 1946 vestigde het bedrijf, inmiddels formeel ‘Toonder studios NV’ geheten, zich aan de Reguliersdwarsstraat. In 1958 verhuisde het geheel naar de Herengracht, vervolgens in 1963 naar de Geldersekade, om ten slotte in 1967 Amsterdam te verlaten voor Kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg. Marten Toonder had op dat moment het bedrijf reeds de rug toegekeerd, en leefde teruggetrokken in Greystones (Ierland).

Van 1947 tot 1951 bracht de studio het Tom Poes Weekblad uit. Veel medewerkers daarvan kregen later zelf bekendheid, zoals Piet Wijn, Hans G. Kresse, Han van Gelder, Henk Kabos en Börge Ring.

Op de onderliggende pagina’s in het menu kunt u verschillende teken en poppenfilms bekijken.