Rommelbode 22+23

Boekenmarkten in heel Nederland:
Voor agenda zie: www.boekenmarkt.nu/boekenmarkt-kalender/

Heden t/m 28 mei 2017:
Grootste Tom Poes tentoonstelling ooit in Strips! Museum voor het beeldverhaal
Wijnbrugstraat 5 in Rotterdam (op  5 minuten loopafstand van intercity station Rotterdam Blaak).
Als catalogus is hierbij het boek “Tom Poes en Heer Bommel 75 jaar literaire lotgevallen” verschenen.
Meer info: http://stichtingstrips.nl/

 25 maart t/m 2 april 2017: boekenweek

1 april 2017:
Dick Matena heeft Turks Fruit van Jan Wolkers in stripvorm bewerkt. Samen met Wolkers’ biograaf Onno Blom is hij vandaag te gast op deze speciale middag over Jan Wolkers en Turks Fruit in boekhandel Van der Meer in Noordwijk. 15:00 uur toegang vrij. Meer info: www.libris.nl/vandermeer/agenda-van-der-meerhet-cultuurcafe/april/170401-dick-matena-turks-fruit/

2 april 2017:
Zondagmiddag 2 april, om 14.00 uur komt Henk Hardeman naar bibliotheek Javaplein (Javaplein 2, Amsterdam-Oost). Hij wordt geïnterviewd door Maaike Bergstra (Schrijvers uit Oost) over de nieuwste Bommel: Het lastpak. Dit boek is geheel getekend en geschreven in de geest van Marten Toonder.
Java Bookshop is aanwezig voor de boekverkoop. Laat het boek signeren door de auteur en bekijk de Bommel-expositie.Toegang normaal 5 euro, met OBA-pas gratis. Een kaartje reserveren? Bel 020-6681565 of mail naar javaplein@oba.nl.
Meer info: www.oba.nl/agenda.html

3 en 4 april 2017:
Radio West begint op 3 april met een nieuw programmaonderdeel: ‘een verzamelaar zoekt…’. Op 3 april zoekt een verzamelaar een oude Toonderkaart.
Op 4 april wordt hierover op Radio West nagekaart met een kenner en liefhebber van het werk van Marten Toonder: MTVC-bestuurslid Bastiaan Koijck. Hij is te horen van 12:21 tot 12:25 uur.
Luisteren kan op:  www.omroepwest.nl/radio

8 en 9 april 2017:
Verzamelaarsjaarbeurs Utrecht.
Meer info: www.verzamelaarsjaarbeurs.nl

15 april 2017:
Vandaag presenteert Uitgeverij Cliché bij  Strips! Museum voor het beeldverhaal
(Wijnbrugstraat 5 in Rotterdam) het derde deel in hun Tom Poes serie: Tom Poes en het monster van de Hopvallei. Ook het omslag van dit deel is getekend door Tim Artz. Speciaal voor deze presentatie verschijnt een herdenkingsprent. De oplage is beperkt en de prent is niet te reserveren.
Tim Artz signeert deze dag van 11.00 – 16.00 uur. Uiteraard signeert hij ook de Tom Poes tentoonstellingscatalogus.
Eerder was aangekondigd dat de presentatie op 1 april zou zijn, maar door problemen in de productie schuift dit 2 weken op naar 15 april.

22 april 2017:
Stripbeurs in de Lebuinuskerk in Deventer, ook hier signeert Tim Artz.
Meer info: http://oostnederlandsestripboekenbeurs.nl

30 april 2017:
Stripbeurs Gent
Meer info: http://gentsestripbeurs.be

7 mei  2017:

  • Op deze zondag staat ‘Strips op de markt in Gouda’ in het teken van Tom Poes!
  • 10:00 uur – 17:00 uur Grote Stripmarkt met 80 kramen rond het fraaie Oude Stadhuys (een monumentaal pand uit de vijftiende eeuw)
  • Vanaf 11:00 uur signeren de tekenaars in de Burgerhal en in De Franse Zaal boven De Zalm(waaronder Tim Artz en Henrieke Goorhuis – de linkshandige Bommeltekenaars)
  • Vanaf 10:00 uur verkoop Gouds Stripbier (met Heer Bommel op het etiket)
  • Om 13:30 uur de veiling
  • Lezing Pim Oosterheert over de Bommelsaga
  • Vanaf 10:00 uur is de Bommel tentoonstelling in De Franse Zaal geopend!

Speciale tarieven voor het stripfestival in Gouda `Strips op de Markt` voor MTVC-leden op 7 mei 2017:
Hele kraam slechts 50 EUR (i.p.v. 76 EUR) of een halve kraam voor 25 EUR (i.p.v. 41 EUR).

Hele kraam is 4 meter, halve kraam is 2 meter. Aanmelden kan op het inschrijfformulier van de website:www.stripsopdemarkt.com Vult u op het formulier bij aanvullende vragen wel uw MTVC-lidmaatschapsnummer in om gebruik te maken van dit gereduceerde tarief (MTVC-leden mogen zich ook na 28 februari aanmelden voor dit gereduceerde tarief).

2 en 3 juni 2017:

Derde Noordelijke Stripmanifestatie te Leeuwarden

Meer info: www.stripmanifestatie.nl/

20 augustus 2017: Expeditie naar Rottumeroog met biograaf Toonder senior
Marten Toonder senior woonde en werkte van 1890 tot 1899 op Rottumeroog. Als tienjarige jongen uit het Groningse Warffum werd hij door zijn grootmoeder uit armoede uitbesteed aan de strandvoogd van het eiland. Hij begon er als eierzoeker, klom op tot schapen- en koeienhoeder en werd uiteindelijk schippersknecht. Toen hij het eiland na negen jaar verliet om naar de marine te gaan was hij zo goed als analfabeet.
Tegenwoordig is Rottumeroog een onbewoond eiland, waar alleen nog het duin, de zee, de meeuwen en de luchten herinneren aan Toonders tijden. Het eiland is niet voor publiek toegankelijk, behalve met excursies van Staatsbosbeheer. Dit jaar worden er 23 georganiseerd. Op twee excursies (op zondag 20 augustus en op zondag 1 oktober) reist Erik de Graaf (auteur van het boek “Marten Toonder senior. Van eierzoeker tot zeekapitein” uit 2015) mee als cultuurhistorisch gids. Hij vertelt op de boot en op het eiland over het leven van Toonder op Rottumeroog en de Waddenzee.
Wilt u mee? Reserveer dan snel op de website van Staatsbosbeheer: www.boswachtersblog.nl/rottum/2017/02/22/nieuw-seizoen-expeditie-rottumeroog/?medium=email

19 augustus 2017:
19e Kamper stripspektakel. Meer info: www.kamper-stripspektakel.nl

2 en 3 september 2017:
32e Brabants stripspektakel in Veldhoven. Met o.a. de 75 jaar Tom Poes panelen tentoonstelling.
Meer info: www.brabantsstripspektakel.com.

1 oktober 2017: Expeditie naar Rottumeroog met biograaf Toonder senior
Zie 20 augustus.

Bent u op zoek naar een thema voor een lezing? 

·         Erik de Graaf, biograaf van Marten Toonder senior, vertelt graag over het bijzondere leven van de vader van de striptekenaar. Toonder senior (1879-1965) werkte zich op van analfabete plattelandsjongen tot kapitein op de grote vaart. Zijn zeemansverhalen inspireerden zijn zoon Marten tot stripfiguren als Kappie en kapitein Wal Rus. Belangstelling? Neem contact op met Erik de Graaf (06-36452200 of bureau.graafwerk@gmail.com);

·         Klaas Driebergen houdt regelmatig lezingen over Marten Toonder en zijn werk, bijvoorbeeld over Bommel en Bijbel of over de poëzie van Toonder. Ook andere Toonder-gerelateerde onderwerpen zijn bespreekbaar. Inclusief een leuke beamerpresentatie. Belangstelling? Neem contact op met Klaas Driebergen (06-40633401 of klaas@klaasdriebergen.nl)

Reacties zijn gesloten.