Rommelbode nummer 21

De elektronische nieuwsbrief van de MTVC,  Nr 21  2 maart 2017

Toondertijd 103 (maart 2017 nummer)
Dit is op 28 februari bezorgd bij de MTVC-leden met een adres in Nederland, buiten Nederland volgt wat later.

The mighty Barribal.
Wie dit verhaal dat in Amerika op het internet verscheen wil lezen kan daarvoor terecht op:
https://www.tapinto.net/towns/paterson/articles/the-mighty-barribal-forever
Op deze pagina staan links naar alle 58 afleveringen van dit verhaal, dat Adrian Meerman in het Engels (of is het Amerikaans?) vertaalde.
Volgens goed ingelichte kringen staat ons dit voorjaar een tweede verhaal van zijn hand op het internet te wachten.

Heden t/m 30 april 2017:
Expo over Bommel en Tom Poes in bibliotheek Osdorp Amsterdam.
Drie maandenlang is er een expositie over heer Bommel en Tom Poes te zien in de OBA-vestiging Osdorp. De panelententoonstelling richt zich met name op volwassen en op kinderen die het oeuvre van Toonder nog niet kennen. Erin wordt geïllustreerd dat de Bommelverhalen tijdloos zijn.
Adres: Osdorpplein 16, 1068 EL Amsterdam.

4 en 5 maart 2017: Stripdagen Rijswijk
·         Alleen op zaterdag 4 maart van 11.30 -12.30 uur houdt vertaler Rob Barnhoorn een lezing. Hij zal het originele Nederlands van Toonder duiden en fragmenten laten horen uit werk van collega-vertalers en zijn eigen vertaling van ‘De Bovenbazen’, Los Altos Mandos. Kom luisteren en hoor hoe mooi Toonders werk klinkt in het Fries, Gronings, Twents, Duits en Spaans!
·         Op zondag 5 maart om 13:00 worden de stripprijzen uitgereikt. De negentigjarige Albert van Beek zal dan de Bulletje en Boonestaak Schaal 2017 uitgereikt krijgen. Hij begon op zijn vijftiende als leerling bij de studio van Marten Toonder en Joop Geesink;
·         Tijdens het festival is een expositie te zien, die een overzicht geeft van de geschiedenis van Tom Poes en Heer Bommel – deels voor volwassenen, deels (maar met name ook) voor kinderen. Het beslaat 10 panelen. Deze panelenexpositie is ook te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam-Osdorp;
·         Tijdens de Stripdagen 2017 komt er een bijzonder Tom Poes-boek uit, ter gelegenheid van de viering en afsluiting van 75 jaar Tom Poes.  Het wordt een genaaid-gebonden, in halflinnen met goudstempeling oblongboek van het verhaal ‘Tom Poes en de bergmensen’, door Dick Matena opnieuw getekend en in kleur gezet. De oplage is eenmalig gemaakt op 75 exemplaren. Alle exemplaren zijn genummerd en gesigneerd door de tekenaar en inkleurder Dick Matena, met een voorwoord van Matena en een flaptekst op de achterzijde door Rob van Eijck. Verkrijgbaar tijdens de Stripdagen voor 75 EUR bij uitgeverij Panda;
·         Op de beurs is er het Toondereiland met uitgeverij Cliché, uitgeverij Panda, museum De Bommelzolder en natuurlijk de MTVC.
Meer info

10 maart t/m 19 maart:
Catawiki internetveiling: Heer Bommel/Marten Toonder.

10 maart 2017
Officiële opening van de tentoonstelling in Strips! Museum voor het beeldverhaal (alleen voor genodigden).

11 maart 2017 t/m 28 mei 2017:
Strips! Museum voor het beeldverhaal in Rotterdam heeft de grote overzichtstentoonstelling:
“Tom Poes en Heer Bommel 75 jaar literaire lotgevallen”.
Daarbij verschijnt er ook een boek als catalogus waarin de geschiedenis van deze belangrijkste Nederlandse strip wordt beschreven.
Meer info: http://stichtingstrips.nl/

12 maart 2017:
Tommie & Poes (peutervoorstelling), Nieuwe Bibliotheek, Almere
Meer info

1 april 2017:
Tekenaar Tim Artz (Tom Poes en Heer Bommel) signeert in Museum Strips in Rotterdam van 10.00 tot 12.00 uur en van 13:00 tot 16:00. Die dag verschijnt er ook een gelegenheidsprentje en de heruitgave van ‘Tom Poes en het monster van de Hopvallei’ wordt dan gepresenteerd. En de grote Tom Poes tentoonstelling loopt hier natuurlijk ook!
Meer info

7 mei  2017:
Op deze zondag staat ‘Strips op de markt in Gouda’ in het teken van Tom Poes!
·         10:00 uur – 17:00 uur Grote Stripmarkt met 80 kramen rond het fraaie Oude Stadhuys (een monumentaal pand uit de vijftiende eeuw);
·         Vanaf 11:00 uur signeren de tekenaars in de Burgerhal en in De Franse Zaal boven De Zalm(waaronder Tim Artz en Henrieke Goorhuis – de linkshandige Bommeltekenaars);
·         Vanaf 10:00 uur verkoop Gouds Stripbier (met Heer Bommel op het etiket);
·         Om 13:30 uur de veiling;
·         Lezing Pim Oosterheert over de Bommelsaga;
·         Vanaf 10:00 uur is de Bommel tentoonstelling in De Franse Zaal geopend!

Speciale tarieven voor het stripfestival in Gouda `Strips op de Markt` voor MTVC-leden op 7 mei 2017:
Hele kraam slechts 50 EUR (i.p.v. 76 EUR) of een halve kraam voor 25 EUR (i.p.v. 41 EUR).
Hele kraam is 4 meter, halve kraam is 2 meter. Aanmelden kan op het inschrijfformulier van de website:www.stripsopdemarkt.com Vult u op het formulier bij aanvullende vragen wel uw MTVC-lidmaatschapsnummer in om gebruik te maken van dit gereduceerde tarief (MTVC-leden mogen zich ook na 28 februari aanmelden voor dit gereduceerde tarief).

2 en 3 juni 2017:
Derde Noordelijke Stripmanifestatie te Leeuwarden
Meer info

20 aug. & 1 oktober: Lezingen over Toonder senior op Expedities naar Rottumeroog
Marten Toonder senior woonde en werkte van 1890 tot 1899 op Rottumeroog. Als tienjarige jongen uit het Groningse Warffum werd hij door zijn grootmoeder uit armoede uitbesteed aan de strandvoogd van het eiland. Hij begon er als eierzoeker, klom op tot schapen- en koeienhoeder en werd uiteindelijk schippersknecht. Toen hij het eiland na negen jaar verliet om naar de marine te gaan was hij zo goed als analfabeet.

Tegenwoordig is Rottumeroog een onbewoond eiland, waar alleen nog het duin, de zee, de meeuwen en de luchten herinneren aan Toonders tijden. Het eiland is niet voor publiek toegankelijk, behalve met excursies van Staatsbosbeheer. Dit jaar worden er 23 georganiseerd. Op twee excursies (op zondag 20 augustus en op zondag 1 oktober) reist Erik de Graaf (auteur van het boek “Marten Toonder senior. Van eierzoeker tot zeekapitein” uit 2015) mee als cultuurhistorisch gids. Hij vertelt op de boot en op het eiland over het leven van Toonder op Rottumeroog en de Waddenzee.

Wilt u mee? Reserveer dan snel op de website van Staatsbosbeheer

Bent u op zoek naar een thema voor een lezing?
Erik de Graaf, biograaf van Marten Toonder senior, vertelt graag over het bijzondere leven van de vader van de striptekenaar. Toonder senior (1879-1965) werkte zich op van analfabete plattelandsjongen tot kapitein op de grote vaart. Zijn zeemansverhalen inspireerden zijn zoon Marten tot stripfiguren als Kappie en kapitein Wal Rus.
Belangstelling? Neem contact op met Erik de Graaf (06-36452200 of bureau.graafwerk@gmail.com)

Reacties zijn gesloten.