Patty Klein overleden

Zo kort na het nieuws over haar ridderorde moeten we helaas het treurige nieuws brengen dat afgelopen vrijdag 15 maart 2019 Patty op 73 jarige leeftijd is overleden.

Patty Klein werd geboren op 25 januari 1946 in Den Haag maar groeide op in Amsterdam. Dichten deed ze sinds haar zevende. In 1966 brak ze haar studie biologie af om als stripschrijver voor Toonder Studio’s te gaan werken. Onder andere schreef ze hier scenario’s voor de Toonder strips en voor diverse licentiestrips voor uitgeverijen als Disney, Semic Press en Kauka Verlag. In 1973, nadat als gevolg van een koerswijziging bij Toonder een groot deel van de stripafdeling was opgedoekt, ging Klein werken voor bladen als Donald Duck, Sjors, Eppo, Tina, Fix und Foxi, Okki, Jippo en Taptoe, Studio Vandersteen en Comic House. In 1975 was ze een van de oprichters van het stripblad voor volwassenen De Vrije Balloen.

Voor Sjors schreef ze onder andere de strip Distel, getekend door Börge Ring. Zeer populair is Noortje, de strip die zij samen met tekenaar Jan Steeman sinds 1975 maakt voor het meisjesblad Tina. Klein werkte veelvuldig samen met tekenaar Jan van Haasteren, onder andere aan de strips Baron van Tast, Sjaak en Oom George en Erik en Opa.

Op haar 45ste begon Klein (Onder pseudoniem Patty Scholten) weer te dichten en in 1995 verscheen haar eerste bundel Het Dagjesdier met 44 dierentuinsonnetten. Daarna volgden tot nu toe zeven andere bundels bij uitgeverij Atlas-Contact. Over de 17e-eeuwse koopman voor de VOC en natuuronderzoeker Rumphius verscheen de bundel Een tuil zeeanemonen. Een vertaling van haar werk in het Engels door James Brockway verscheen in 2000 bij London Magazine Edition. Begin 2002 gaf Scholten als “Dutch Writer-in-Residence” 4 maanden poëzieles aan de Michigan University in Ann Arbor (USA) en over dit verblijf en de natuur in Amerika gaat haar bundel Bizonvoeten. Ook gaf ze enkele jaren les aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Veel gedichten van haar werden in verschillende bloemlezingen opgenomen waaronder Kerkhofwachters.

In 2004 was Klein negen maanden huisdichter in het zorgcentrum Heerewegen te Zeist, naar het Engelse voorbeeld van de House Poets. Patty Scholten schrijft vormvaste verzen, voornamelijk sonnetten en zeer veel daarvan gaan over dieren. Ze wordt algemeen tot de beste Nederlandse dierendichters gerekend. Ook schreef ze een autobiografie in sonnetten: De ziel is een pannenkoek (2011). Ze werkt aan een herrijming van gedeeltes uit de oudste natuurhistorie in het Nederlands Der naturen Bloeme van Jacob van Maerlant onder wetenschappelijke begeleiding van Dr. Ingrid Biesheuvel en een bundel sonnetten over haar opa Ben Geijsel (ook wel geschreven als Ben Geysel), een multi-musicus die vooral beroemd werd in Berlijn in de twintiger-dertiger jaren. Hij was onder andere General Tonmmeister van de Duitse Rundfunk en dirigent van het Berlijns Radio Orkest. Hij moest vluchten voor de nazi’s in 1937 en kwam in Nederland in de lichtere muziek terecht, werd onder andere componist en dirigent bij de Bouwmeester Revue, dirigent van het Carré orkest en componist van muziek voor films.
In februari 2019 kreeg Patty nog een lintje als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze zat na een ongelukkige val in een verzorgingshuis in Ede. Tussen 2011 en 2013 was ze nog dorpsdichter van Renkum.

Bron: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.