Matla veiling bij Zwiggelaar
Buitengewone Toonder-collectie onder de hamer bij Zwiggelaar Auctions op dinsdag 3 december.
Tijdens de halfjaarlijkse boekenveiling zal veilinghuis Zwiggelaar maar liefst tachtig van de meest zeldzame stukken uit de Toonder verzameling van Hans Matla veilen.
Enkele hoogtepunten uit de veiling:
|
Alle items zijn te bekijken via de volgende link: Marten Toonder Special. Andere items, waaronder een uitgebreide collectie strips, vindt u op de website van Zwiggelaar: Zwiggelaar Auctions.
De kijkdagen vinden plaats in De Burcht, Henri Polaklaan 9, Amsterdam op 29 en 30 november en 1 december tussen 10.00 en 17.00 uur. De veiling zelf vindt plaats op dezelfde locatie op dinsdag 3 december vanaf 19 uur.
ALV in Kasteel Doorwerth met lezing over Kresse
De ALV Algemene Leden Vergadering) van de MTVC wordt op zondag 17 november 2024 gehouden bij kasteel Doorwerth met museumbezoek en lezing na afloop van de ALV door Frits van der Linden over het werk van Kresse.
Het voorlopige programma is als volgt :
- 13.00 – 14.30: MTCV ALV
o 13.00: Inloop met koffie en thee
o 13.15 – 14.30: ALV
- 14.30 – 15.00: Korte pauze
- 15.00: Start lezing door de heer Frits van der Linden
- 16.00: Afsluiting in de Veluwezoomzaal
Er is eventueel ook de mogelijkheid om tussen 11.00 en 13.00 het kasteel te bezoeken.
Alan Standen overleden
Alan werkte van 1953 tot 1961 bij de Toonder Studio’s en heeft o.a. de achtergronden van de Moonglow film getekend.
Hij werd geboren in Sittingbourne in Engeland op 27 april 1929 en overleed op 29 augustus 2024 in Purmerend.
Een volledige biografie stond op 30 september 2024 in de krant Trouw.
Wim Hazeu overleden
De letterkundige Wim Hazeu is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend als biograaf van een aantal prominente Nederlandse schrijvers en kunstenaars, maar was ook programmamaker, dichter, schrijver en uitgever. Hazeu overleed dinsdag.
Hazeu scheef voor het door hem opgerichte literaire tijdschrift Kentering toen hij in de jaren 60 bij de NCRV ging werken. Hij begon daar onder meer de literaire radiorubriek Literama.
Later stapte hij over naar de televisietak van de omroep. Onder Hazeus leiding werden veel bekende boeken bewerkt voor tv, zoals Bartje, Sil de strandjutter, De koperen tuin en Wierook en tranen. Na zijn dienstverband bij de NCRV maakte hij documentaires over schrijvers en kunstenaars als Paul Citroen, Hugo Claus, Dick Bruna en M.C. Escher.
In de loop van de jaren legde Hazeu zich ook toe op het schrijven van biografieën. Zo schreef hij vuistdikke werken over onder anderen Gerrit Achterberg, Marten Toonder, S. Vestdijk en J. Slauerhoff.
Zijn laatste grote biografie, over de dichter Lucebert, verscheen in 2018. Dat boek baarde in literair Nederland enig opzien vanwege Hazeus onthulling dat Lucebert in zijn jonge jaren sympathiseerde met de nazi’s.
Hazeu schreef zelf ook poëzie en enkele romans. Ook was hij uitgever: in Nederland richtte hij de literaire uitgeverij De Prom op en in België Hadewych en Houtekiet, specifiek voor Vlaamse literatuur.
Hazeu leed al enige tijd aan ALS. Hij overleed dinsdag 2 juli 2024 in het bijzijn van zijn kinderen en zijn vrouw, schrijfster Thera Coppens.
Bron: NOS
Altijd al in “Bommelstein” willen wonen?
Het kasteel Nederhorst ten Berg waar vanaf 1967 de Toonder Studio’s en wat later ook de Geesink Filmproducties waren gevestigd tot in de jaren 90 wordt verbouwd tot woningen.
In het voorjaar van 2022 is het landgoed verkocht aan Stadsherstel Amsterdam. Het is de bedoeling van Stadsherstel om in het kasteel woonappartementen te creëren voor verhuur. Ook zullen diverse wooneenheden worden gebouwd in de bestaande bebouwing en in nieuw te bouwen units op het landgoed. Inmiddels is een begin gemaakt met het realiseren van de nieuwe bestemming van het landgoed. Zie onderstaande info linkjes voor extra informatie.
Interview met Bastiaan Koijck over nieuwe expositie in Assen
12 september werd Bastiaan geïnterviewd in het programma Villa VdB over de nieuwe expositie in het Bommel en Tom Poes museum in Assen met als thema “Tom Poes in de Tweede Wereldoorlog”.
Volg deze link om het interview terug te luisteren.
Henk Alleman overleden
Op 21 maart 2023 is Henk Alleman een van de laatste nog levende tekenaars uit de Toonder Studio’s overleden.
Henk Alleman (1928) ging al jong schilderen en tekenen, evenals zijn oudere broer Han.
Vader Alleman had gewaarschuwd nooit kunstschilder te worden; dat betekende indertijd armoe. Om die reden besloot de jonge Henk Alleman illustrator te worden voor de Dag- en Weekbladpers.
Hierna volgde een loopbaan van 1942 tot beginjaren vijftig op de tekenfilmafdeling van Toonder als penseler en tussentekenaar. Doordat Alleman na elke klus voor de studio op straat kwam te staan, ontwikkelde hij strips, vaak realistische, die hij succesvol aan de man wist te brengen, zoals de ridderstrip ‘Morgan Bloomsbury’ (via een Vlaamse uitgever ‘Kleine Zondagsvriend’), het tekenwerk voor ‘De Spaarnestad’ (feuilleton/illustratiewerk voor o.a. ‘Libelle’ en het illustratiewerk voor ‘Tombola’). In 1953 nam Anton de Zwaan afscheid van Toonder om zijn ‘Swan Features Syndicate’ op te richten. Het bedrijf stelde zich als doel stripverhalen in zowel binnen- als buitenland aan de man te brengen. Henk Alleman besloot evenals een aantal collega’s zijn werk door De Zwaan te laten verzorgen. Hij had veel succes, vooral met de ruimtevaartserie ‘Burn out’ en het tekenwerk voor ‘Aram’ (naast Piet Wijn).
Voor de Nederlandsche Rotogravure Mij. maakte Alleman onder anderen de luchtvaartstrip ‘Linda Lucardy, de vliegende stewardess’, die door de lezeressen van het weekblad ‘Eva’ zeer op prijs werd gesteld. In de jaren zestig is Alleman overgestapt naar het werken als kunstschilder naast zijn baan in het bedrijfsleven.
Niet alleen particulieren, waaronder niet de minsten zoals Freddy Heineken, werden geboeid door zijn schilderkunst maar ook de gemeente Amsterdam. Er werd hem een tentoonstelling aangeboden in de ’70er jaren in het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam-Buitenveldert.
Het grote succes hiervan inspireerde hem fulltime met schilderen door te blijven gaan waarna nog zo’n 25 exposities volgden.
Zijn kunst omvatte niet alleen werken in romantisch-impressionistische schilderstijl (Haagse School).
Hij maakte ook experimentele kunst, zoals ook de Stijlgroep (van Doesburg, Mondriaan, van der Leck), geometrische kunst en hij ontwikkelde nieuwe mogelijkheden en inzichten in een eigen unieke stijl.
Op zijn exposities waren af en toe een aantal van zijn prachtige studies te zien welke hij maakte bij schilders vereniging de ‘Onafhankelijken’. Omdat het hier meest academische naaktmodellen betreft werden deze niet overal getoond.
Henk Alleman kreeg tijdens het Brabants Stripspektakel, 11 en 12 mei, de Bulletje en Boonestaakschaal Stripschapsprijs 2019 uitgereikt en boeken gesigneerd in de MTVC kraam.
Bron: Henk Alleman website.
Lezing Rob Barnhoorn in Wageningen
INLOOPCENTRUM MARKT 17
presenteert een LEZING over
Taalkunstenaar Marten Toonder
Plaats : Inloopcentrum Markt 17, Markt 17, Wageningen
Tijd : Woensdag, 1 maart 2023, aanvang om 20.00 uur
Spreker: Rob Barnhoorn
Toegang: vrij toegankelijk
Marten Toonder is beroemd geworden met zijn verhalen over Tom Poes en Heer Bommel.
Naast tekenaar was Toonder ook een taalkunstenaar, die vele nieuwe woorden verzon. Zo
kent iedereen het woord ‘minkukel’ en de uitdrukking ‘kommer en kwel’. Hoe Toonder
speelde met taal komt uitgebreid aan bod tijdens een interactieve lezing. Speciaal voor
liefhebbers van het Nederlands.
Rob Barnhoorn is auteur van het boek Taal en wereld van de Bommelsaga.
Expositie en lezing Bommel en de Bijbel.
Van zondag 20 t/m zondag 27 november is er in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel (Kerkstraat 11) een expositie te zien over de rol van de Bijbel en het christendom in de Bommelverhalen van Marten Toonder. Deze is dagelijks van 16:00 tot 18:00 uur te bekijken en is gratis toegankelijk.
De expositie is zondag de 20ste om 16:00 uur feestelijk geopend met een hapje en een drankje.
Daarnaast is Klaas zelf ook bij de tentoonstelling aanwezig op de maandag-, woensdag en donderdagmiddag.
Nieuwe activiteiten in de kalender
Na de rustige corona periode van de afgelopen 2 jaar loopt nu langzaam maar zeker onze kalender weer vol met allerlei activiteiten.
Raadpleeg dus regelmatig de kalender om te zien of er iets voor u bijstaat.