Heruitgave van het illegale blad METRO

METRO verscheen van 15 november 1944 tot en met 29 juni 1946 en werd gevuld met werk van illustere medewerkers als Marten Toonder, Jan Gerhard Toonder, Hans G. Kresse, Henk Kabos, Fiep Westendorp en vele anderen. Het blad werd uitgegeven door het geheime genootschap De Metrolietenclub en gedrukt op de aanvankelijk ondergrondse drukpers van D.A.V.I.D. (De Algemeene Vrije Illegale Drukkerij) in Amsterdam.
Vijftig jaar na het verschijnen van het eerste nummer, heeft Uitgeverij Panda dit tijdschrift gebundeld in een boek dat bijna 300 pagina’s telt, waarvan 45 in kleur. Speciaal voor deze uitgave schreef Marten Toonder een voorwoord. Het boek bevat tevens een inleiding van Ger Apeldoorn en Nel ten Brug.

Achterin het boek is een bibliografie opgenomen van alle D.A.V.I.D. uitgaven, geïllustreerd met foto’s van de omslagen. Bij deze bundeling worden ook alle bekende bijlagen van het blad in facsimile geleverd.

Tevens ontvangen de kopers van deze uitgave een facsimile van
het zeer zeldzame boekje Metro 10-tal. Dit in juni 1945 verschenen boekje bevat spotrijmen van Jan Gerhard Toonder met illustraties van Marten Toonder.

Uitvoering Het boek is gedrukt op licht getint papier, genaaid-gebonden in halflinnen band, met een sobere band-bestempeling.
Het formaat is 29 x 21 cm en het boek telt 288 pagina’s, waarvan 45 met steunkleur.

Terug>>