Willem Feltkamp, directeur van de Toonder Compagnie, maakte in 2016 een expositie met als titel ‘Marten Toonder & SF’. Het werd hem snel duidelijk dat over het onderwerp veel meer te zeggen viel dan de expo kon herbergen, en het plan voor een boek was geboren.

Het boek ‘Marten Toonder en science-fiction’ laat zien hoezeer SF en Toonders maatschappijkritiek in elkaars verlengde liggen, in hoofdstukken over onder andere robots, computers, tijdreizen en andere werelden.

Marten Toonder was een groot liefhebber van science-fiction. In veel Bommelverhalen wordt door de tijd gereisd, openen dimensiepoorten zich of maken robots hun opwachting. 
Al in 1942 wil een mad scientist, in wie oplettende lezertjes professor Sickbock herkennen, de wereld veroveren met een robotleger en in Tom Poes en het kukel krijgt Rommeldam te maken met een invasie door buitenaardsen.
Marten Toonder had duidelijk veel plezier in dit genre. Niet alleen omdat het hem als verhalenverteller veel onderwerpen bood, maar ook omdat het zich goed leent voor de satire die de Bommelverhalen kenmerkt. Reality-TV, computers, zelfsturende auto’s, schone energie en meer… de Bommelverhalen liepen niet zelden decennia op de werkelijkheid vooruit. 

LUXE EDITIE
– Luxe hardcover met een speciale prent
– Oplage: 250 ex