Lintje voor Patty Klein

Ze was compleet verrast en straalde helemaal. Voormalig dorpsdichter Patty Klein, alias Patty Scholten, kreeg woensdag 20 februari onverwachts bezoek in Vilente De Klinkenberg in Ede. Burgemeester Agnes Schaap kwam speciaal bij haar langs om een zeer hoge onderscheiding op te spelden. Vanaf nu mag Patty Klein zich Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen.

Patty Klein (73) woonde jarenlang in Doorwerth, maar wordt op dit moment verzorgd in Vilente De Klinkenberg. Aanleiding hiervoor is een ongelukkige val vorig jaar. Noodgedwongen moest ze haar huiselijke omgeving verlaten. Eigenlijk stond de gemeente Renkum toen al op het punt om het lintje te overhandigen, maar vanwege deze fysieke tegenslag werd dit uitgesteld. Tot nu dus.

Patty Klein (rechts) krijgt het lintje overhandigd van burgemeester Agnes Schaap. Foto: Ingrid Homan

En het plezier was er niet minder om. Na enkele lovende woorden van de burgemeester nam Patty Klein het lintje dankbaar in ontvangst. Het lintje was aangevraagd door een goede vriendin en kreeg opvallend veel ondersteunende verklaringen. Liefst veertien mensen ondersteunden de aanvraag voor deze Koninklijke Onderscheiding.

Zo kreeg zij voor dit lintje bijval van bijvoorbeeld de stripredactie van Sanoma Media, het Nederlands Stripmuseum in Groningen en de kleindochter van Maarten Toonder. En zo waren er meerdere vakgenoten uit dit speciale vakgebied die de voordracht toejuichen en haar waarderen voor haar werk als stripauteur.

En wie kent stripbladen als Donald Duck, Sjors, Okki, Tina en Taptoe niet? Hier heeft zij talloze bijdragen aan geleverd. In 1966 brak ze haar studie biologie af om als stripschrijver voor Toonder Studio’s te gaan werken. Onder andere schreef ze hier scenario’s voor de Toonder strips. Verder was ze een van de oprichters van het stripblad voor volwassenen, De Vrije Balloen. In 2001 werd zij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en in 2005 voor Dichter des Vaderlands. In sommige kringen werd de eerste Nederlandse vrouwelijke stripauteur ook weleens de ‘Annie M.G. Schmidt’ van de Nederlandse stripwereld genoemd.

Klein was niet alleen actief als stripauteur en dichter. Ze was ook altijd bezig met kennisoverdracht. Zo heeft ze vele jonge beginnende striptekenaars het vak geleerd.

Van 2011- 2013 was Patty Klein Dorpsdichter (onder de naam Patty Scholten) van de gemeente Renkum. Van haar werk verscheen een boekje vol met gedichten die sloegen op bijzondere gebeurtenissen in de zes kernen.

 

Bron: “Hoog en Laag.nl”  Feike Klomp

Reacties zijn gesloten.