Klik hier voor het overzicht: Leidsch Dagblad (542 downloads )

Dagblad voor Leiden en omstreken.
Bureau Noordeindsplein.
Uitgave: A.W. Sijthoff.
Bijvoegsel ‘Voor de Jeugd Leidsch Dagblad’.

Introductie Panda

Introductie Panda

Leidsch Dagblad tekening Eppo Doeve met Marten Toonder en Joop Geesink 5 maart 1960

Leidsch Dagblad tekening Eppo Doeve met Marten Toonder en Joop Geesink 5 maart 1960

Het ‘Leidsch Dagblad’ werd opgericht door Albertus Willem Sijthoff (1829-1913). Het eerste exemplaar verscheen op 1 maart 1860 en kostte toen 3 cent. Sijthoff was ook grondlegger van ‘Het Vaderland’, de ‘Haagsche Courant’ en het ‘Rotterdams Nieuwsblad’. Zesentwintig jaar na de oprichting trok hij zich terug en werd opgevolgd door zijn zoon George Henri Sijthoff, die tot zijn overlijden in 1917 directeur was.
De krant verscheen niet van 1943 tot 1945, omdat de Duitse bezetters een nationaal-socialistische hoofdredacteur eisten. Op 1 januari 1980 fuseerde het ‘Leidsch Dagblad’ met Damiate Pers in Haarlem, dat het ‘Haarlems Dagblad’ en ‘De Typhoon’ uitgaf.
In 1992 werd de van oorsprong katholieke ‘Leidsche Courant’, het andere dagblad in de Leidse regio, opgeheven. De abonnees ontvingen vanaf dat moment het ‘Leidsch Dagblad’. Een handvol redacteuren van de voormalige concurrent maakte de overstap naar het ‘Leidsch Dagblad’.
Eveneens in 1992 kregen ‘Haarlems Dagblad’ en ‘Leidsch Dagblad’ één gezamenlijke hoofdredactie. Een jaar eerder werd de krantendrukkerij in Leiden al gesloten. De krant is nu eigendom van HMC Media, dat onderdeel is van de Telegraaf Media Groep N.V.. De redactie is gecombineerd met die van het ‘Noordhollands Dagblad’, het ‘Haarlems Dagblad’, de ‘IJmuider Courant’ en ‘De Gooi- en Eemlander’. Algemeen hoofdredacteur is sinds 2017 Hugo Schneider.

Sinds 2004 is het ‘Leidsch Dagblad’ een ochtendkrant. In het voorjaar van 2013 ging de krant over van broadsheet op tabloidformaat.

(bron: Wikipedia)