mei
31
di
Marten Toonder een heer van stand @ Museum Lunteren
mei 31 – okt 29 hele dag

Vanaf dinsdag 31 mei 2022 t/m 29 oktober 2022 is Marten Toonder te zien in Museum Lunteren.

Vol trots biedt Museum Lunteren een podium aan een van de grootste schrijvers van Nederland: Marten Toonder. Geestelijk vader van Olivier B. Bommel en Tom Poes, en vele andere onvergetelijke personages. Talloze lezers kennen de beeldverhalen over deze hoofdfiguren Tom Poes en Olivier B. Bommel. Toonder heeft bewezen dat hij niet alleen een begenadigd tekenaar was, maar ook een groot literair schrijver. Als taalvernieuwer verrijkte Toonder de Nederlandse taal met veel nieuwe woorden en begrippen. De bijdrage die Marten Toonder heeft geleverd aan het Nederlands culturele erfgoed kan niet hoog genoeg ingeschat worden. Museum Lunteren is verheugd en trots u deze expositie te tonen met uniek materiaal dat zelden of nooit te zien was, waarbij wij de bijzondere wereld van deze markante man belichten in een 5-tal fasen. Lees en herlees zijn verhalen. Graaf in zijn taaltuin en wordt een rijker mens. Marten Toonder ‘Een Heer van stand’. Van 31 mei tot en met 29 oktober 2022 .

jun
4
za
70 jaar Vrolijk Weekblad Donald Duck @ MoCa, Museum of Comic Art
jun 4 – okt 30 hele dag

Vrijdag 3 juni 2022 is in Museum of Comic Art de tentoonstelling ’70 jaar een vrolijk weekblad’ geopend doorDaan Jippes en Ferdi Felderhof.

Op de tentoonstelling is er ook veel aandacht voor Marten Toonder en de Toonder Studio’s medewerkers.Heer Bommel en Tom Poes stonden van 1955 tot 1969 en in de begin jaren 80 als ballonstrip in Donald Duck. De verhalen en de tekeningen werden verzorgd door de Studio’s medewerkers. De medewerkers van de Toonder Studio’s leverden ook verhalen gebaseerd op ‘Walt Disney Comics and Stories’ en eigen verhalen voor het weekblad, zoals ‘Kleine Hiawatha’, ‘De Grote Boze Wolf’ en ‘Douwe Dabbert’. Andere bijdragen waren de vele tekstverhalen die door demedewerkers werden geïllustreerd.

sep
3
za
Lezing Bommel en de bijbel @ Museum Lunteren
sep 3 @ 12:00 – 13:30

Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verbazend dat hij zich daarin ook bezig heeft gehouden met het christendom, en in het bijzonder het Hollandse calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen: Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed, waartegenover hij zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen plaatste.

In zijn lezing gaat Klaas Driebergen in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek, en geeft hij interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles geïllustreerd met videofragmenten en afbeeldingen uit de Bommelverhalen.

U krijgt ook toegang tot de Toonder expositie in het museum.