mei
31
di
Marten Toonder een heer van stand @ Museum Lunteren
mei 31 – okt 29 hele dag

Vanaf dinsdag 31 mei 2022 t/m 29 oktober 2022 is Marten Toonder te zien in Museum Lunteren.

Vol trots biedt Museum Lunteren een podium aan een van de grootste schrijvers van Nederland: Marten Toonder. Geestelijk vader van Olivier B. Bommel en Tom Poes, en vele andere onvergetelijke personages. Talloze lezers kennen de beeldverhalen over deze hoofdfiguren Tom Poes en Olivier B. Bommel. Toonder heeft bewezen dat hij niet alleen een begenadigd tekenaar was, maar ook een groot literair schrijver. Als taalvernieuwer verrijkte Toonder de Nederlandse taal met veel nieuwe woorden en begrippen. De bijdrage die Marten Toonder heeft geleverd aan het Nederlands culturele erfgoed kan niet hoog genoeg ingeschat worden. Museum Lunteren is verheugd en trots u deze expositie te tonen met uniek materiaal dat zelden of nooit te zien was, waarbij wij de bijzondere wereld van deze markante man belichten in een 5-tal fasen. Lees en herlees zijn verhalen. Graaf in zijn taaltuin en wordt een rijker mens. Marten Toonder ‘Een Heer van stand’. Van 31 mei tot en met 29 oktober 2022 .

jun
4
za
70 jaar Vrolijk Weekblad Donald Duck @ MoCa, Museum of Comic Art
jun 4 – okt 30 hele dag

Vrijdag 3 juni 2022 is in Museum of Comic Art de tentoonstelling ’70 jaar een vrolijk weekblad’ geopend doorDaan Jippes en Ferdi Felderhof.

Op de tentoonstelling is er ook veel aandacht voor Marten Toonder en de Toonder Studio’s medewerkers.Heer Bommel en Tom Poes stonden van 1955 tot 1969 en in de begin jaren 80 als ballonstrip in Donald Duck. De verhalen en de tekeningen werden verzorgd door de Studio’s medewerkers. De medewerkers van de Toonder Studio’s leverden ook verhalen gebaseerd op ‘Walt Disney Comics and Stories’ en eigen verhalen voor het weekblad, zoals ‘Kleine Hiawatha’, ‘De Grote Boze Wolf’ en ‘Douwe Dabbert’. Andere bijdragen waren de vele tekstverhalen die door demedewerkers werden geïllustreerd.

okt
15
za
Stripfestival Breda @ Chassé Theater
okt 15 @ 10:00 – okt 16 @ 17:00

Na een afwezigheid van 2 jaar keert Stripfestival Breda terug in het mooiste theater van Nederland. Met een spectaculair programma voor jong en oud en voor iedereen die strips en animatie een warm hart toe dragen.

Wees erbij op zaterdag 15 en zondag 16 oktober wanneer het Chassé Theater tot aan het dak weer gevuld is met comics, games en films.

dec
10
za
80 jaar Toonder studio’s @ MoCa, Museum of Comic Art
dec 10 2022 @ 10:00 – mrt 31 2023 @ 17:00

Tentoonstelling ’80 jaar Toonder Studio’s’

Veel meer dan een heer van stand alleen, als u begrijpt wat ik bedoel!

MOCA Museum of Comic Art

Bomstraat 11, 2202 GH Noordwijk

 

mei
13
za
Brabants Stripspektakel @ Indoor Sportcentrum Eindhoven
mei 13 @ 11:00 – mei 14 @ 17:00
jun
5
ma
Reis naar het Ierland van Marten Toonder, juni 2023 @ Ierland
jun 5 – jun 10 hele dag

De eerste Toonderreis naar Ierland vond voorjaar 2019 plaats. Vanwege het grote succes daarvan wordt de reis herhaald.

Marten Toonder woonde van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, was dit voor hem als thuiskomen: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend. En inderdaad doet het landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken vanwege de heuvels, knokige bomen, verweerde stenen en de mist die daartussen hangt. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het land.

Van 5 tot en met 10 juni 2023 wil ik samen met andere liefhebbers Marten Toonder hun voetsporen volgen tijdens een busreis door Ierland. Ik organiseer deze reizen weer in samenwerking met Historizon: een reisorganisatie die reizen organiseert op cultureel-historisch gebied.

Reisleider: Klaas Driebergen, in samenwerking met Historizon. Extra info