mrt
9
za
Verkoopexpositie van origineel werk Tim Artz @ MoCa Noordwijk
mrt 9 @ 16:01 – jul 14 @ 17:01

Tim Artz (Nijmegen, 13 mei 1988) is een bekende Nederlandse striptekenaar, illustrator en animator. Hij
tekent onder meer Donald Duck, Tom Poes en Woezel en Pip.
Hij is een vaste tekenaar bij de Toondercompagnie en tekent voor het weekblad Donald Duck. In 2018
is ‘Tom Poes en de tijdverdrijver’ verschenen, geschreven door Ruud Straatman in 1983 en uitgegeven
door uitgeverij Cliché, en in 2023 is zijn eigen strip uitgekomen ‘De Romeinen, de Bataafse opstand’, het
scenario is van Kristof Berte.
Er worden tijdens de verkoop expositie meer dan 80 originele covers en pagina’s aangeboden van
Donald Duck, Tom Poes en Douwe Dabbert .
Tim Artz signeert in MoCA op 21 april, 2 juni en 13 juli.
Er is een speciale verkoopcatalogus gemaakt met
een overzicht van de originelen die te koop zijn.
Een unieke kans voor de liefhebber van Tim Artz’
werk om een kunstwerk van zijn hand
aan te schaffen.
MoCA Comic Art Gallery & Shop, Bomstraat 11, 2202 GH Noordwijk aan Zee

jun
1
za
Krantenstrips, The First Influencers @ MoCa
jun 1 @ 13:48 – nov 17 @ 14:48

De strip zoals we die nu kennen begon aan het eind van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Het was meteen een succes en bleef meer dan honderd jaar het eerste wat mensen in hun krant lazen.

In deze tentoonstelling laten we zien op welke manier strips, stripfiguren en hun makers niet alleen vermaak boden, maar ook reclame maakten, merchandise verkochten, trends introduceerden en de kijk van hun lezers op de wereld bepaalden. Kortom, hoe ze in feite de eerste influencers waren.

jun
14
vr
Lezing Rob Barnhoorn in Wageningen @ Inloopcentrum
jun 14 @ 20:00 – 21:00

Marten Toonder is beroemd geworden met zijn verhalen over Tom Poes en Heer Bommel. Naast tekenaar was Toonder ook een taalkunstenaar, die vele nieuwe woorden verzon. Zo kent iedereen het woord ‘minkukel’ en de uitdrukking ‘kommer en kwel’. Hoe Toonder speelde met taal komt uitgebreid aan bod tijdens een interactieve lezing. Speciaal voor liefhebbers van het Nederlands.

Rob Barnhoorn is auteur van het boek Taal en wereld van de Bommelsaga.

jul
7
zo
De 27e Dordtse Boekenmarkt @ Centrum Dordrecht
jul 7 @ 10:00 – 17:00
jul
13
za
Strips aan Zee @ Rondom het Moca in Noordwijk
jul 13 @ 13:51 – jul 14 @ 14:51

Duizenden strips in Noordwijk aan Zee

Opnieuw organiseert het Stripschap in samenwerking met het MoCA een gezellige stripbeurs rondom het museum van 10.00 tot 16.00 uur.

Zaterdag 13 juli
Signeersessies, exposities en verschillende activiteiten. Het MoCA is vanaf 10.00 uur geopend voor het publiek en bezoek aan de expositie ‘Krantenstrips, the first influencers‘.

JUBILEUMUITGAVE TOM POES EN DE CHINESE WAAIER
Dick Matena heeft de 89 stroken van Tom Poes en de
Chinese Waaier opnieuw getekend en voor het eerst
ingekleurd. Deze uitgave verschijnt op zaterdag 13 juli
bij het MoCa in Noordwijk. De oplage is beperkt, 89
boeken met de originele strook en 100 genummerde
boeken zonder de strook.
Op 13 juli is Dick Matena aanwezig om te signeren.

Zondag 14 juli
Stripmarkt met 60 of meer kramen. Signeersessies en exposities.
Een groot aantal cosplayers komt op bezoek.

Ook deze dag is het MoCA al vanaf 10.00 uur geopend.

Op deze gezellige stripmarkt zijn er rond het MoCA talloze kramen te vinden waar duizenden nieuwe- en tweedehands stripboeken te koop worden aangeboden. En natuurlijk de nodige stripcuriosa, zoals beeldjes van bekende stripfiguren.

aug
4
zo
Deventer Boekenmarkt @ Centrum Deventer en IJselkade
aug 4 @ 09:30 – 17:00

Ontdek duizenden literaire schatten in Hanzestad Deventer

De grootste boekenmarkt van Europa

Maak je klaar om je literaire dorst te lessen op de grootste boekenmarkt van Europa! Op zondag 4 augustus 2024, gelegen in de sfeervolle boeken- en Hanzestad Deventer, gaat de 34e editie van de Deventer Boekenmarkt van start. Duizenden boeken van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland, zullen aanwezig zijn om te voorzien van het beste literaire aanbod.

Hoewel de boekenmarkt officieel begint om 9.30 uur, staan de eerste bezoekers al om 7.00 uur ’s ochtends te popelen om de markt op te gaan. Jaarlijks trekt de Deventer Boekenmarkt duizenden bezoekers, die hun hart kunnen ophalen aan een scala van genres. Van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, en van kunst tot topografie, er is voor ieder wat wils.

WoordWaarde Festival

Met de Deventer Boekenmarkt als inspiratiebron, vindt tevens de derde editie van het WoordWaarde Festival plaats van 1 t/m 4 augustus 2024. Een festival dat volledig in het teken staat van het boek, taal en literatuur. Of het nu gaat om gesproken, gezongen of geschreven taal: alles komt aan bod. Op locaties verspreid door de hele stad zijn gedurende de week activiteiten variërend van workshops, exposities, lezingen en doe-activiteiten bij verschillende culturele instellingen in Deventer. Een stadsbrede programmering met divers aanbod en daardoor een festival voor íedereen.

jun
9
ma
Reis naar het Ierland van Marten Toonder 2025
jun 9 – jun 14 hele dag

De Nederlandse schrijver en tekenaar Marten Toonder (1912-2005) woonde van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, voelde hij zich er meteen thuis: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend.

En inderdaad doet het sfeervolle landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken. Vanwege de heuvels en de bergen, de knokige bomen en de verweerde stenen. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het westen van het land. Op deze reis trekken we in Toonders voetsporen door de landschappen waar hij graag kwam, en bezoeken we de plaats waar hij woonde en werkte: Greystones. Ook bezichtigen we historische locaties die te maken hebben met de Iers-Keltische cultuur die Toonder zo aansprak. En, net als Toonder graag deed, houden we zo nu en dan halt voor een ‘eenvoudige voedzame maaltijd’…