Kalender 2019

dec
15
za
Expositie van Penseel tot Kwast @ Stripmuseum Groningen
dec 15 2018 @ 17:00 – mrt 2 2019 @ 17:00

Met trots presenteert Het Nederlands Stripmuseum een spectaculaire schilderijenexpositie waarin de grootste namen uit de stripwereld vertegenwoordigd zijn.

In meer dan 50 schilderijen en andere kunstwerken worden soms onvermoede kanten van deze tekenaars getoond. Geen op elkaar aansluitende afbeeldingen, die uiteindelijk leiden tot een avontuur in stripvorm. Nee, het gaat hier om één geschilderde afbeelding, waaruit de kijker een eigen verhaal kan vormen.

Voor zijn lijnvoering hanteert de striptekenaar meestal een dun penseel. Voor een schilderij wijkt hij of zij uit naar een dunne kwast. Maar wat brengt een striptekenaar zoal tot de kunst van het schilderen? Een schilderij kan in opdracht gemaakt worden voor de cover van een stripalbum (Paul Cuvelier, Gregorz Rosiński) of voor een illustratie bij een verhaal (Hans G. Kresse). Het maken van een schilderij kan voor de striptekenaar ook een vorm van ontsnapping zijn uit de dagelijkse tekensleur (Jijé). Of hij brengt zijn geliefde in beeld (Hergé). In de meeste gevallen is het een niet onverdienstelijke hobby, maar vaak wel met een kwalitatief goed resultaat. Deze expositie toont een onvermoede kant van de striptekenaar.

Van penseel naar kwast is één van de twee exposities waarmee het Nederlands Stripmuseum afscheid neemt van zijn bezoekers. In een gewijzigde opzet en onder de naam Storyworld blijft Groningen aandacht geven aan het stripverhaal in het Groninger Forum, dat eind 2019 zal worden geopend in de nabijheid van de Grote Markt in de stad Groningen.

jan
20
zo
Marten Toonder, een uniek dubbeltalent @ Nederland Drukkerij Museum
jan 20 @ 11:00 – 16:30

Na de succesvolle tentoonstelling van Fiep Westendorp in 2016 is het museum er weer in geslaagd om een spraakmakende tentoonstelling binnen te halen.
Op zaterdag 19 januari 2019 is de officiële opening van Marten Toonder  ,,een uniek dubbeltalent”.
De tentoonstelling wordt vorm gegeven door vrijwilligers van ons museum i.s.m. Toonder Compagnie en Marten Toondermuseum de Bommelzolder.
Nadruk van de tentoonstelling ligt op Toonders gebruik en samenspel van illustratie en tekst.
Vanaf 20 januari is de tentoonstelling te bewonderen door “het grote publiek”.

mrt
17
zo
Zaltbommelse Bommeldag @ De Poorterij
mrt 17 @ 10:00 – 17:00

Afbeeldingsresultaat voor zaltbommelse bommeldag

In samenwerking met verschillende verzamelaars, de toondercompagnie, de MTVC en uitgeverij Cliché is er een uitgebreid programma met lezingen, tentoonstellingen en een beurs.

Verder is er een veiling, vertoning uniek filmmateriaal, tekenwedstrijd voor de kinderen en signeersessies van schrijvers en tekenaars.