Kalender 2019

dec
15
za
Expositie van Penseel tot Kwast @ Stripmuseum Groningen
dec 15 2018 @ 17:00 – mrt 2 2019 @ 17:00

Met trots presenteert Het Nederlands Stripmuseum een spectaculaire schilderijenexpositie waarin de grootste namen uit de stripwereld vertegenwoordigd zijn.

In meer dan 50 schilderijen en andere kunstwerken worden soms onvermoede kanten van deze tekenaars getoond. Geen op elkaar aansluitende afbeeldingen, die uiteindelijk leiden tot een avontuur in stripvorm. Nee, het gaat hier om één geschilderde afbeelding, waaruit de kijker een eigen verhaal kan vormen.

Voor zijn lijnvoering hanteert de striptekenaar meestal een dun penseel. Voor een schilderij wijkt hij of zij uit naar een dunne kwast. Maar wat brengt een striptekenaar zoal tot de kunst van het schilderen? Een schilderij kan in opdracht gemaakt worden voor de cover van een stripalbum (Paul Cuvelier, Gregorz Rosiński) of voor een illustratie bij een verhaal (Hans G. Kresse). Het maken van een schilderij kan voor de striptekenaar ook een vorm van ontsnapping zijn uit de dagelijkse tekensleur (Jijé). Of hij brengt zijn geliefde in beeld (Hergé). In de meeste gevallen is het een niet onverdienstelijke hobby, maar vaak wel met een kwalitatief goed resultaat. Deze expositie toont een onvermoede kant van de striptekenaar.

Van penseel naar kwast is één van de twee exposities waarmee het Nederlands Stripmuseum afscheid neemt van zijn bezoekers. In een gewijzigde opzet en onder de naam Storyworld blijft Groningen aandacht geven aan het stripverhaal in het Groninger Forum, dat eind 2019 zal worden geopend in de nabijheid van de Grote Markt in de stad Groningen.

jan
20
zo
Marten Toonder, een uniek dubbeltalent @ Nederland Drukkerij Museum
jan 20 @ 11:00 – 16:30

Na de succesvolle tentoonstelling van Fiep Westendorp in 2016 is het museum er weer in geslaagd om een spraakmakende tentoonstelling binnen te halen.
Op zaterdag 19 januari 2019 is de officiële opening van Marten Toonder  ,,een uniek dubbeltalent”.
De tentoonstelling wordt vorm gegeven door vrijwilligers van ons museum i.s.m. Toonder Compagnie en Marten Toondermuseum de Bommelzolder.
Nadruk van de tentoonstelling ligt op Toonders gebruik en samenspel van illustratie en tekst.
Vanaf 20 januari is de tentoonstelling te bewonderen door “het grote publiek”.

jan
26
za
Marten Toonder middag bij Scheltema @ Boekhandel Scheltema
jan 26 @ 15:00

Alle Bommel-fans verzamelen! Zaterdag de 26e is er een uniek Toonder programma bij Scheltema. We hebben alle grote namen en experts op het gebied van de Toonder-legacy uitgenodigd.

Vanaf 15 uur kunt u langskomen voor de professionele tekeningen van Tim Artz en Henrieke Goorhuis.

Daarnaast hebben we Wim Hazeu, bekend van de biografie over Marten Toonder. Wim zal een korte lezing geven over deze bestseller.

Ook Klaas Driebergen is van de partij en zal ons wat bijbrengen. Hij heeft meerdere boeken over Toonder geschreven en samengesteld, waaronder recent de prachtige korte verhalen bundel. Binnenkort komt een bundel met Toonders dierencartoons van hem uit.

Kom vooral luisteren naar deze experts, iedereen is welkom bij ons op de 4e etage!

mrt
17
zo
Zaltbommelse Bommeldag @ De Poorterij
mrt 17 @ 10:00 – 17:00

Afbeeldingsresultaat voor zaltbommelse bommeldag

In samenwerking met verschillende verzamelaars, de toondercompagnie, de MTVC en uitgeverij Cliché is er een uitgebreid programma met lezingen, tentoonstellingen en een beurs.

Verder is er een veiling, vertoning uniek filmmateriaal, tekenwedstrijd voor de kinderen en signeersessies van schrijvers en tekenaars.

mrt
30
za
Bommelwandeling bij kasteel Doorwerth @ Kasteel Doorwerth
mrt 30 @ 11:00 – 14:00

Een avontuurlijke Bommelwandeling in de bossen van kasteel Doorwerth met picknick

Om 11.00 uur start bij de oude Acacia-Robinia op het voorplein van kasteel Doorwerth een avontuurlijke Bommelwandeling in de bossen bij kasteel Doorwerth met een picknick o.l.v. Paul. Verhaak, auteur van ‘Heer Bommel en het zwarte ijs’ en Rhea Rekker, de wandelexpert van het kasteel. De tocht staat in het teken van de natuurwereld van Marten Toonder en het ontluikende bos op de stuwwal.

Duur ca. drie uur. Kosten € 12.00 p.p.; inclusief bezoek aan kasteel € 16,00 p.p. Reserveren noodzakelijk (doorwerth@glk.nl of 026-3397406)

mei
2
do
Marten Toonder lezing door Wim Hazeu @ Gemeentebibliotheek Rotterdam
mei 2 hele dag

Ter gelegenheid van de 107geboortedag van Marten Toonder houdt Wim Hazeu een lezing in de gemeente bibliotheek in Rotterdam. Ook is er een kleine Bommelbeurs.

Zie later voor tijden en prijzen.

mei
5
zo
Strips op de markt Gouda @ Gouda
mei 5 @ 10:00 – 17:00
mei
18
za
Brabants Stripspektakel @ Indoor Sport Centrum
mei 18 @ 10:00 – mei 19 @ 17:00
aug
17
za
Kamper Stripspektakel @ Kampen, centrum
aug 17 @ 10:00 – 17:00
sep
8
zo
MTVC Beurs bij kasteel Rosendael @ Kasteel Rosendael
sep 8 @ 10:00 – 17:00

Kasteel Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Er is een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein te zien. Het imposante, historisch ingerichte kasteel is omringd door een park met veel bezienswaardigheden.

Rond dit kasteel vind op 8 september 2019 de MTVC beurs plaats, naast de vele kramen zijn er lezingen en activiteiten voor de kinderen in het kasteel en het park.