Klik hier voor het overzicht: IJmuider Courant (1248 downloads )

Dagblad voor Velsen, IJmuiden, Santpoort en omstreken.
Uitgave: Lourens Coster, Maatschappij voor Courant-uitgaven en Algem. Drukkerij N.V., Gr. Houtstraat 93, Haarlem.
Bureau IJmuider Courant: Kennemerlaan 42, IJmuiden.

De oorsprong van de ‘IJmuider Courant’ ligt bij het ‘Velsens Gratis Advertentieblad’, dat voor het eerst werd uitgegeven op zaterdag 25 mei 1895. Enkele jaren later, na de overname door P.F.C. Roelse, verschijnt de krant met de ondertitel ‘IJmuider Courant’. De krant werd gedrukt bij de drukker Jacob Sinjewel, gevestigd aan het Willemsplein in Oud-IJmuiden.

IJmuider CourIJmuider Courant Thijs IJs 5 nov 1934ant Thijs IJs 5 nov 1934

IJmuider Courant Thijs IJs 5 nov 1934

Sinjewel breidde het bedrijf later uit met een gratis nieuws- en advertentieblad. Rond 1916 werd de Uitgevers-Maatschappij IJmuiden NV opgericht. De IJmuider Courant verscheen toen alleen op woensdag en zaterdag. Er waren zo’n 2.300 abonnees.

Rond de jaren 30 kreeg de ‘IJmuider Courant’ met de Haarlemse concurrentie te maken. ‘Oprechte Haarlemsche Courant’ begon in 1926 met het ‘Dagblad voor IJmuiden’. In 1931 kwam ‘Haarlem’s Dagblad’ met ‘Het Nieuwe Avondblad’, wat zorgde voor een hevige concurrentiestrijd waar ook de ‘IJmuider Courant’ werd gedwongen aan mee te doen. Na een bijna faillissement werd de ‘IJmuider Courant’ overgenomen door Haarlem’s Dagblad-directeur Robert Peereboom.

Tijdens de oorlog moesten de overgebleven kranten (‘Dagblad voor IJmuiden’ en ‘IJmuider Courant’) van de bezetter gedwongen samenwerken. Na de oorlog verscheen de ‘IJmuider Courant’ als kopblad van het ‘Haarlems Dagblad’. Inmiddels is de ‘IJmuider Courant’ geen kopblad van het ‘Haarlems Dagblad’ meer, hoewel beide redacties nog steeds nauw samenwerken.

De kantoren waren achtereenvolgens gevestigd op de Kennemerlaan, Lange Nieuwstraat, Marktplein en sinds 2010 weer op de Kennemerlaan.

(Bron: Wikipedia)

Verschijningsperiode: 1915 t/m heden.