Henk Alleman overleden
Op 21 maart 2023 is Henk Alleman een van de laatste nog levende tekenaars uit de Toonder Studio’s overleden.
Henk Alleman (1928) ging al jong schilderen en tekenen, evenals zijn oudere broer Han.
Vader Alleman had gewaarschuwd nooit kunstschilder te worden; dat betekende indertijd armoe. Om die reden besloot de jonge Henk Alleman illustrator te worden voor de Dag- en Weekbladpers.
Hierna volgde een loopbaan van 1942 tot beginjaren vijftig op de tekenfilmafdeling van Toonder als penseler en tussentekenaar. Doordat Alleman na elke klus voor de studio op straat kwam te staan, ontwikkelde hij strips, vaak realistische, die hij succesvol aan de man wist te brengen, zoals de ridderstrip ‘Morgan Bloomsbury’ (via een Vlaamse uitgever ‘Kleine Zondagsvriend’), het tekenwerk voor ‘De Spaarnestad’ (feuilleton/illustratiewerk voor o.a. ‘Libelle’ en het illustratiewerk voor ‘Tombola’). In 1953 nam Anton de Zwaan afscheid van Toonder om zijn ‘Swan Features Syndicate’ op te richten. Het bedrijf stelde zich als doel stripverhalen in zowel binnen- als buitenland aan de man te brengen. Henk Alleman besloot evenals een aantal collega’s zijn werk door De Zwaan te laten verzorgen. Hij had veel succes, vooral met de ruimtevaartserie ‘Burn out’ en het tekenwerk voor ‘Aram’ (naast Piet Wijn).
Voor de Nederlandsche Rotogravure Mij. maakte Alleman onder anderen de luchtvaartstrip ‘Linda Lucardy, de vliegende stewardess’, die door de lezeressen van het weekblad ‘Eva’ zeer op prijs werd gesteld. In de jaren zestig is Alleman overgestapt naar het werken als kunstschilder naast zijn baan in het bedrijfsleven.
Niet alleen particulieren, waaronder niet de minsten zoals Freddy Heineken, werden geboeid door zijn schilderkunst maar ook de gemeente Amsterdam. Er werd hem een tentoonstelling aangeboden in de ’70er jaren in het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam-Buitenveldert.
Het grote succes hiervan inspireerde hem fulltime met schilderen door te blijven gaan waarna nog zo’n 25 exposities volgden.
Zijn kunst omvatte niet alleen werken in romantisch-impressionistische schilderstijl (Haagse School).
Hij maakte ook experimentele kunst, zoals ook de Stijlgroep (van Doesburg, Mondriaan, van der Leck), geometrische kunst en hij ontwikkelde nieuwe mogelijkheden en inzichten in een eigen unieke stijl.
Op zijn exposities waren af en toe een aantal van zijn prachtige studies te zien welke hij maakte bij schilders vereniging de ‘Onafhankelijken’. Omdat het hier meest academische naaktmodellen betreft werden deze niet overal getoond.
Henk Alleman kreeg tijdens het Brabants Stripspektakel, 11 en 12 mei, de Bulletje en Boonestaakschaal Stripschapsprijs 2019 uitgereikt en boeken gesigneerd in de MTVC kraam.
Bron: Henk Alleman website.