Link naar het stripoverzicht De Zaan (319 downloads )

De Zaan was een geïllustreerd weekblad voor de Zaanstreek en Waterland, uitgegeven tussen 1927 en de Tweede Wereldoorlog, door de Zaanlandsche Uitgeversmaatschappij voorheen E.N. Smit Ez. in Zaandam. Het laatstbekende nummer is van 25 december 1940.

De Zaan Bello 5 juli 1939

Ook na de oorlog verscheen een blad de Zaan, nu echter als maandblad en als gezamenlijke uitgave van de Zaanlandsche Stoomdrukkerij v/h E.N. Smit en de Zaanse Gemeenschap. Dit blad, dat in een oplage van 11.000 exemplaren huis-aan-huis in Zaandam werd verspreid, gaf sociale en culturele voorlichting. De uitgave werd in 1949 gestaakt.

Illustratie Marten Toonder

Illustratie Marten Toonder

In 1939 stond de strip ‘Bello’ van Marten Toonder in De Zaan en in 1940 een losse aflevering van ‘Dikkie en Dunnie’. Vanaf 8 november 1933, stonden er van Toonder talloze illustraties, korte strips, koppen van rubrieken, puzzels en raadsels in De Zaan, o.a. in 1935 tekeningen bij versjes van G. Limper = Toon Gerhard = J. Gerhard Toonder, ook gepubliceerd in NRM bladen als ABC, Het Weekblad Cinema & Theater en Unicum, het weekblad voor u),

Terug naar overzicht