Tao

Marten Toonder toverde met zijn taal en schilderde met zijn woorden en zijn tekenpen landschappen vol verrassingen. Zijn grootste bekendheid kreeg hij met zijn schepping van Tom Poes en heer Bommel. In zijn werk houdt hij ons een spiegel voor, waarin wij onszelf getroffen, maar met een glimlach, aanschouwen. De denkwereld van Marten Toonder heeft zijn lezers decennia lang gefascineerd. Zijn ideeën en gevoelens, zijn fantasieën en inzichten heeft hij in de afgelopen vijftig jaar vaak verwoord, in tientallen vraaggesprekken.

In De Tao van Toonder wordt de unieke levensvisie van Marten Toonder getoond aan de hand van zijn uitspraken. Deze geven een inzicht in de thema’s die hem altijd hebben beziggehouden: geboorte en leven, dood en reïncarnatie, liefde en haat, natuur en cultuur, kunsten en wetenschappen, mythologie en magie. De oplettende lezer gaat zo op weg naar de bron van zijn verhalen: de denkwereld van Marten Toonder.
Toonder’s denkwereld komt tevoorschijn door ruim honderd tekstfragmenten, twee essays en een voordracht, door zijn tekeningen en de sfeervolle foto’s.

Bij het boek is een dvd gevoegd van 2,5 uur, met de tv-documentaire uit 1972 Een eenvoudige doch voedzame maaltijd, een gefilmde epiloog 32 jaar later, niet eerder uitgezonden vraaggesprekken, zes door Toonder voorgedragen gedichten en de tekenfilm The golden fish.

Drs. Frank van Hartingsveld (1953) is fysiotherapeut en epidemioloog en doceert aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is lid van het Haagsch Bommel Genootschap en verrichtte van 1989 tot 2002 bronnenonderzoek ten behoeve van Heer Bommel – Volledige Werken.
Aan De Tao van Toonder heeft hij vijftien jaar gewerkt.

>Terug naar boekenlijst