De Toonder Studio’s behoren tot de meest fascinerende bedrijven die Nederland gekend heeft. Ze kwamen ter sprake in talloze publicaties over Nederlandse striptekenaars en over Marten Toonder in het bijzonder. Toch bleef de geschiedenis van de onderneming vaag en onderbelicht. Informatie over de Studio’s was onvolledig en hopeloos versnipperd.

Deze publicatie is de grootste verkenning van de Toonder Studio’s tot nu toe. De lezer bevindt zich op de werkvloer en is daar getuige van vruchtbare samenwerkingen, creatieve meningsverschillen, spannende en grappige situaties. Maar we betreden ook het directiekantoor, de administratie en de expeditie-afdeling. Bovendien mogen we mee op zakenreizen!

De geschiedenis van de Toonder Studio’s bevat een zeer uitvoerige beschrijving van de oorlogsperiode, maar verkent ook de periode daarna, waarin het bedrijf opbloeide en strips verkocht in Europa, Azië, Australië en Zuid-Amerika.

Op heldere en chronologische wijze wordt verteld hoe het bedrijf zich kon ontwikkelen en hoe het die positie langzaam weer moest inleveren. Daarnaast krijgt de lezer meer inzicht in de werkwijze van Toonder en zijn tekenaars.

We maken uitgebreid kennis met belangrijke studiomedewerkers als Lo Hartog van Banda, Ben van ‘t Klooster, Cees van de Weert, Piet Wijn, Fred Julsing, Jan van Haasteren en vele, vele anderen. We leren ze beter kennen dan ooit. Wat was hun voorgeschiedenis? Hoe was hun interactie met Marten Toonder, en met elkaar?

Natuurlijk is er ook aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van de strips, al dan niet vergezeld van veel niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal.

“Eindelijk wordt mij recht gedaan en zijn mijn eigen eenzame wegen voor een ieder blootgelegd! Het is deze Bommel literatuurgids die als een warme jas om mij heen is gedrapeerd.” – Olivier B. Bommel

Inhoud
Het belangrijkste onderdeel van de gids vormt een chronologisch overzicht van ruim 3.500 titels van publicaties over het werk van Marten Toonder: boeken en artikelen uit kranten en tijdschriften. Daarbij zijn ook radio- en televisie-uitzendingen opgenomen. Achterin de gids helpen vijf registers de lezer om gewenste publicaties te vinden: op verhaaltitels, figuren, zaken/begrippen, personen en auteurs.

Verspreid door de 2 boeken zijn ruim 200 tekeningen met leuke passages uit de Bommelverhalen opgenomen. Bijvoorbeeld over heer Bommels ‘voorvaderlijke’ bibliotheek en zijn leesgewoonten, en over het Rommeldamse krantengebruik.

Te bestellen via Uitgeverij Cliché