Reacties

De bovenbazen — 8 reacties

 1. Het NRC lees ik niet, dus deze tekenaars heb ik nog niet aan het werk gezien. Wel wacht ik met groot verlangen op de uitgave van de BB. Hopelijk verschijnt dat in een kloek formaat zodat de tekeningen goed tot hun recht komen!

 2. Ik vind de eigen wijze waarop verschillende tekenaars de afbeeldingen van de Bovenbazen hebben uitgedrukt heel goed geslaagd!
  Helaas heb ik van de stripstroken in de NRC er een aantal moeten missen. Na het verschijnen van de eerste stroken hoorde ik al heel gauw dat de Bezige Bij er een speciale boekuitgave van ging uitgeven.

  Ik vind de boekuitgave een heel fraai eerbetoon aan het Cultureel Erfgoed van Marten Toonder!!!

  Hartelijke groeten,
  Henk N. Bom (heer)

 3. Erg leuk om de inspiratie van andere tekenaars te zien bij een verhaal van Toonder en om deze te vergelijken met het origineel. Ik knip trouw iedere dag de strip uit en heb ze dan ook allemaal compleet. In oktober komt dan wel een boekuitgave, maar ik vind de krantenpublicatie toch een stuk leuker om te hebben.

 4. Ik verzamel zelf de krantenknipsels niet. En hoop met de anderen, dat BB er geen prutswerkje van gaat maken (zoals de Nieuwe IJstijd uitgave) maar meer in de richting als de Panda uitgaven (of de gestopte luxe editie) met orriginele MT “plaatjes” EN tekeningen en de nieuwe “plaatjes” op juiste grote enzo, en “achtergrond” informatie alle extra’s dus, een studie uitgave alss het ware
  doei uit Zwitserland

 5. Ik vind het geen succes. De verschillende tekenstijlen geven een rommelige indruk. Daarnaast moet ik regelmatig denken aan een opmerking van Marten Toonder over zijn ‘opvolgers’ . Die luidde ongeveer als het volgt: Er zijn er teveel die met een vlotte krabbel leuk willen zijn.

 6. Verschillende tekenaars en dus verschillende stijlen. Dat maakt duidelijk hoe ongelofelijk strak Toonder steeds controle heeft gehouden over zijn geesteskinderen. Of (zoals bij Panda, Kappie en Hollewijn) mensen wist te vinden die in zijn geest verder konden werken. De kwaliteit van de tekeningen bij de neo-Bovenbazen is niet altijd geweldig (beter: de stijl spreekt me niet aan) en dan leiden ze me af van de tekst: de twee-eenheid tekst/verhaal ontbreekt. Maar al met al wel weer een leuk initiatief om de Bommelstrip levend te houden. Wat mij betreft zou een mooie voortzetting van dit experiment zijn een nieuwe dagstrip met onderteksten van een nieuwe schrijver en dan tekeningen van Matena of Rooymakers in de originele stijl.

 7. De verschillende stijlen maakten mij duidelijk hoe knap de oorspronkelijke versie is gemaakt. Ik moet wennen aan de tekeningen van Dick Matena, Milan Hulsing en Wasco. Wel indrukwekkend om er zo iets anders van te maken, zo’n Toonder-verleden drukt, dat spreekt. In mijn hang naar het verleden vind
  ik Martin Lodewijks tekeningen bijzonder. Mooi getekend ook.
  Een mooi initiatief om dit indrukwekkende verhaal weer eens
  onder de aandacht te brengen.
  Alle stroken kon ik gelukkig verzamelen.

 8. Volgens mij horen de teksten en de tekeningen van Marten Toonder onverbrekelijk bij elkaar. Marcel Möhring wees hier op in de NRC van 2 mei jl., waarin hij schreef: “het zijn de tekeningen die het sprookjesachtige en mythische van de tekst verbinden met het beeld van een wereld die zowel in tijd als plaats ver weg is en toch vreemd dichtbij”. Ik beschouw het daarom als een misverstand dat het verhaal van de Bovenbazen is afgedrukt met tekeningen van andere tekenaars. Waarom niet de tekeningen van Toonder voorzien van nieuwe teksten van, zeg, Joost Zwagerman? Dat zou even vreemd zijn.