Bravo! 1941

Overzicht Bravo (306)

Bravo! was een Belgisch striptijdschrift, dat zowel in het Nederlands als het Frans verscheen. Het weekblad liep van 1936 tot 1951 en publiceerde zowel Amerikaanse stripreeksen als werk van stripmakers uit de Franco-Belgische school.

Omslag Bravo!

Omslag Bravo!

Op 3 mei 1936 gaf Nederlander Jean Meuwissen in Brussel het eerste nummer van Bravo! uit, met als ondertitel het groote weekblad voor jongeren. Het kende al snel een grote afzetmarkt in Vlaanderen en Nederland. Aanvankelijk verschenen er vooral Amerikaanse reeksen in het blad, zoals Flash Gordon, The Katzenjammer Kids en Felix de Kat. Ook verschenen er geïllustreerde verhalen in en allerlei weetjes die de lezers interessant zouden vinden.
Door het uitbreken van de oorlog was het niet meer mogelijk de in Nederland gedrukte Bravo!’s in Vlaanderen te verspreiden. Enkele weken later werd de Vlaamse Bravo! in iets afgeslankte vorm als bijvoegsel bij het Nederlandse tijdschrift Unicum voortgezet. Maar in december 1940 komt naast de Nederlandse Bravo! een nieuwe Vlaamse Bravo! op de markt, die tevens in het Frans werd uitgebracht.

In 1942 werd Edgar P. Jacobs, die later Blake en Mortimer zou maken, aangeworven. Toen het de redactie van het blad verboden werd om de Amerikaanse superheldenstrip Flash Gordon nog verder aan te kopen en te publiceren, zette Jacobs de reeks zelf verder. Jacobs’ versie van de strip kreeg echter na een aantal weken eveneens een verschijningsverbod opgelegd. Daarom begon hij aan een eigen sciencefictionstrip, Le Rayon U (De U-straal). Iedere week verschenen er twee pagina’s van deze strip, die een enorm succes werd. Ook Albert Uderzo, Jacques Martin en Willy Vandersteen werkten tijdelijk voor het weekblad.
Zowel van de eerste als de tweede serie Vlaamse Bravo! werden bundelingen van nummers uitgegeven.
Op 17 april 1951 rolde echter het laatste nummer van Bravo! van de persen.

Vroege Toonder strips verschenen in de jaren dertig en veertig in Bravo!.

Er zijn waarschijnlijk 5 verschillende Bravo!’s geweest:

Primair bestemd voor: Typering Van t/m Opmerking
Vlaanderen  Zelfstandig  Mei 1936 Mei 1940
Nederland  Bijblad  Dec 1939 Mei 1940  Vlaamse Bravo! met extra opdruk
Nederland  Bijblad  Jun 1940 Mrt 1942
Vlaanderen  Zelfstandig  Dec 1940  Apr 1951
 Wallonië (Franstalig)  Zelfstandig  Dec 1940 Apr 1951
 Nederland  Kinderhoekje  Apr 1942 Dec 1942
 Nederland  Zelfstandig  Jan 1943 Apr 1943

 

Terug>>