Bommelfoto’s gezocht
BOMMELFOTO’S GEZOCHT, EN BOMMELHERINNERINGEN
Voor het boek dat de Toonder Compagnie in 2016 wil produceren over de geschiedenis en de ‘making of’ van de Tom Poes-strip, zijn we op zoek naar goed reproduceerbare foto’s van een aantal gebeurtenissen die in verband staan met de populariteit van Tom Poes.
Het gaat daarbij vooral om de onderstaande evenementen, maar ook andere bruikbare Bommelfoto’s zijn welkom.
- 1947 Tom Poes en de betoverde spiegel opgevoerd door Chris Hofland’s kinderoperette.
- 1957 Tom Poes en de wonderspiegel van het Scapino Ballet in het Nieuwe De la Mar Theater.
- In 1959 Roberti’s jeugdtoneel uit Aalsmeer, in het Royal theater in Roermond.
- Bert Brugmans Poppentheater.
- In 1955, op de damesbeurs Femina, in de Rai in Amsterdam, Bommel en Poes in de Oude Schicht op pad voor de Verkeersveiligheid.
- 31 augustus 1959 in de Oude Schicht, de van Dam tot Dam Race.
- In 1960 het Nederlands Marionettentheater van Bert Brugman, tv-uitzendingen van Tom Poes door de KRO, acht maandelijkse uitzendingen, Tom Poes en het echoputje.
- In juli 1962 achtentwintig gebeeldhouwde stripfiguren op zeventig meter hoogte, aan de toren van de hervormde Eusebiuskerk in Arnhem: Tom Poes, Heer Bommel en Wammes Waggel.
- In de zomer van 1962 bij Lochem een Tom Poes Kamp door het Speeltuin Verbond Amersfoort, voor Amersfoortse jongeren van 9 t/m 11 jaar, en daarna een Ollie B. Bommel Kamp voor jongeren van 12 t/m 14 jaar.
- In de Europoort-Botlekgemeente Rozenburg een betonnen beeld van Bommel en Tom Poes, een “speelplastiek” van twee meter hoog.
- Op 4 april 1964 een Bommel-standbeeld door de Leidse jaarclub Ollie B. van het Leidse Studenten Corps aan Den Bommel aangeboden.
- Bommel en Tom Poes bij de onthulling van het Lieverdje op het Spui in Amsterdam, op 12 september 1960 door burgemeestersvrouw Van Hall.
- Bommel en Tom Poes met andere stripfiguren, in augustus 1962, door pantomimegroep Carousel: zeven striphelden van zeven Amsterdamse kranten in de stad, een wedstrijd voor Amsterdamse kinderen.
- In september 1963 Heer Bommel en Tom Poes op een Bommelstein-praalwagen in de stoet van het bloemen- en fruitcorso in Tiel.
- Tijdens de 3 oktoberfeesten in Leiden in 1964 de optocht “Feest in speelgoedland”, met Tom Poes en Heer Bommel als grote poppen.
- In februari 1962 voor het eerst in Nederland een tentoonstelling over het stripverhaal in samenwerking met Marten Toonder in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
- April 1968 Toonder tijdens de Dag van het Beeldverhaal dat door Stripschap tot erelid benoemd; hij kreeg hij een miniatuur van de Oude Schicht aangeboden.
- 14 september 1977 de 10.000ste naoorlogse strook van Tom Poes. Uit handen van burgemeester André van der Louw kreeg Toonder de sleutel van de stad Rotterdam uitgereikt én de Wolfert-Van Borsselenpenning
- 25 maart 1982 door André van der Louw, minister van C.R.M., een tentoonstelling geopend van ruim 200 originele Tom Poes-stroken in het Singer Museum in Laren.
- 23 oktober 1992 kreeg Toonder de Tollensprijs uitgereikt door Hella Haasse, in de gemeentebibliotheek Rotterdam, en opening van een tentoonstelling over zijn werk.
- 29 april 1994, W.F. Hermans opende in het Verzetsmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Marten Toonder, tekenaar in oorlogstijd.
- 21 oktober 1995, Toonder ontving van het Genootschap Onze Taal het erelidmaatschap ontving.
- 1996 een Bommel-expositie in het Teylers Museum in Haarlem, geopend door Marten Toonder en Thera de Marez Oyens.
- In 1997-1998, Theatergezelschap Opus One met de musical De trullenhoedster
- Vanaf februari 2007 werden 75 avonturen van Heer Bommel als radiohoorspel uitgezonden
- In 2006 een overzichtsexpositie over Marten Toonder in het Stripmuseum in Groningen
- 21 januari 2012 première van de Bommel-musical De nieuwe ijstijd in het Luxor Theater in Rotterdam
Als u bruikbare foto’s van een of meer van deze evenementen hebt, zou u ons die dan willen uitlenen, digitaal of anderszins? Ze kunnen gestuurd worden naar Willem Feltkamp van De Toonder Compagnie, Donker Curtiusstraat 7 – 320, 1015 JL Amsterdam, of naar Rob van Eijck, Gaelstraat 33, 2013 CG Haarlem.
Daarnaast zijn we ook op zoek naar bijzondere, persoonlijke herinneringen van liefhebbers van de Bommelstrips. Heeft u nog haarscherpe herinneringen aan de eerste keer dat u de Bommelstrip las, of heeft u een aardige anekdote over iets dat met de Bommelstrip te maken heeft, of een andere bijzondere Bommelbeleving, wilt u die dan ook mailen aan Rob van Eijck ?
Bij voorbaat heel hartelijk dank voor uw medewerking!