Bommel Literatuurgids

Een overzicht van tachtig jaar Bommelstudie
Samengesteld door Klaas Driebergen & Hugo Klooster

Dit boek is eigenlijk twee boeken in een. Het is allereerst een overzicht van de literatuur die er in een periode van bijna tachtig jaar is verschenen over de Bommelverhalen van Marten Toonder. Daarmee verschijnt er voor het eerst een bibliografie van wat er geschreven is over de belangrijkste Nederlandse strip van de afgelopen eeuw.
Daarnaast is het ook een bloemlezing van citaten uit de Bommelsaga die met lezen te maken hebben, met de bijbehorende plaatjes. Het is daardoor niet alleen een waardevol naslagwerk voor Bommelliefhebbers, maar ook een vermakelijk bladerboek voor iedereen die van boeken houdt.
De samenstellers, Hugo Klooster en Klaas Driebergen, zijn beiden grote liefhebbers van boeken in het algemeen en van Bommel in het bijzonder. Jarenlang archief- en bibliotheekonderzoek ligt aan dit boek ten grondslag.

“Men kan nooit stellen dat een standaardwerk hèt ultieme boek zal zijn over een bepaald onderwerp, maar bij deze Bommel literatuurgids neig je daar toch wel toe, want nooit eerder zag men een zó volledig naslagwerk over de publicaties rond een stripheld.” – Hans Matla, in het voorwoord

“Eindelijk wordt mij recht gedaan en zijn mijn eigen eenzame wegen voor een ieder blootgelegd! Het is deze Bommel literatuurgids die als een warme jas om mij heen is gedrapeerd.” – Olivier B. Bommel

Inhoud
Het belangrijkste onderdeel van de gids vormt een chronologisch overzicht van ruim 3.500 titels van publicaties over het werk van Marten Toonder: boeken en artikelen uit kranten en tijdschriften. Daarbij zijn ook radio- en televisie-uitzendingen opgenomen. Achterin de gids helpen vijf registers de lezer om gewenste publicaties te vinden: op verhaaltitels, figuren, zaken/begrippen, personen en auteurs.

Verspreid door het boek zijn ruim 100 tekeningen met leuke passages uit de Bommelverhalen opgenomen. Bijvoorbeeld over heer Bommels ‘voorvaderlijke’ bibliotheek en zijn leesgewoonten, en over het Rommeldamse krantengebruik.