Expositie van Penseel tot Kwast

Wanneer:
15 december, 2018 @ 17:00 – 2 maart, 2019 @ 17:00
2018-12-15T17:00:00+01:00
2019-03-02T17:00:00+01:00
Waar:
Stripmuseum Groningen
Westerhaven 71
Groningen
Kosten:
8,45

Met trots presenteert Het Nederlands Stripmuseum een spectaculaire schilderijenexpositie waarin de grootste namen uit de stripwereld vertegenwoordigd zijn.

In meer dan 50 schilderijen en andere kunstwerken worden soms onvermoede kanten van deze tekenaars getoond. Geen op elkaar aansluitende afbeeldingen, die uiteindelijk leiden tot een avontuur in stripvorm. Nee, het gaat hier om één geschilderde afbeelding, waaruit de kijker een eigen verhaal kan vormen.

Voor zijn lijnvoering hanteert de striptekenaar meestal een dun penseel. Voor een schilderij wijkt hij of zij uit naar een dunne kwast. Maar wat brengt een striptekenaar zoal tot de kunst van het schilderen? Een schilderij kan in opdracht gemaakt worden voor de cover van een stripalbum (Paul Cuvelier, Gregorz Rosiński) of voor een illustratie bij een verhaal (Hans G. Kresse). Het maken van een schilderij kan voor de striptekenaar ook een vorm van ontsnapping zijn uit de dagelijkse tekensleur (Jijé). Of hij brengt zijn geliefde in beeld (Hergé). In de meeste gevallen is het een niet onverdienstelijke hobby, maar vaak wel met een kwalitatief goed resultaat. Deze expositie toont een onvermoede kant van de striptekenaar.

Van penseel naar kwast is één van de twee exposities waarmee het Nederlands Stripmuseum afscheid neemt van zijn bezoekers. In een gewijzigde opzet en onder de naam Storyworld blijft Groningen aandacht geven aan het stripverhaal in het Groninger Forum, dat eind 2019 zal worden geopend in de nabijheid van de Grote Markt in de stad Groningen.

Reacties zijn gesloten.