Rommeldam

In de plaats Oisterwijk heeft een miniatuurversie van Rommeldam (een soort Madurodam) bestaan. Toonder’s Studio’s maakte de ontwerpen. De figuren waren van de hand van Jan Onkenhout uit Amsterdam; ze moesten door Toonder worden goedgekeurd voor ze werden geplaatst. De sprookjesstad werd gebouwd onder pijnbomen aan de rand van Oisterwijk, in de theetuin Gemullehoeken bij de kruising van de Gemullehoekenweg en de Kivitslaan. Ze had een oppervlak van 3500 m2. De aanleg heeft 150.000 gulden gekost. Deze sprookjesstad werd geopend op 29 juni 1955, met een openingsrede van Godfried Bomans (Tom Poes in Rommeldam, opgenomen in Bezige Bij-pocket “Altijd dezelfde”). Een deel van de inkomsten was bestemd voor het Prins Bernhardfonds. Naast toegangsgelden waren er ook inkomsten uit reclame. De sprookjesstad werd draaiende gehouden door een bedrijfsleider met veertien man vast personeel. Voor de bezoekers was er een boekje te koop getiteld “Rommeldam in Oisterwijk” met daarin een welkomstwoord van heer Bommel, een rondleiding en een beschrijving van de geschiedenis van Rommeldam. In de sprookjesstad reden auto’s en treinen, er was muziek te horen, ‘s avonds waren de gebouwen verlicht en de straatverlichting was aan en ook de vuurtoren functioneerde. In 1959 hield de sprookjesstad op te bestaan. Een prachtige, roemruchte periode werd afgesloten. In 1995 verscheen er een compleet overzichtswerk met fraaie tekeningen, prachtige foto’s en unieke afbeeldingen van Bommel merchandising.

Dit fraaie overzichtswerk verscheen in 5 edities:Rommeldam kaart Havenwijk met pakhuizen en orgel 1955
R1: de normale editie. Ongenummerd, met stofomslag en blauwe linnen omslag. Oplage: 1500 exemplaren.
R2: de normaal genummerde editie (met imprint), met stofomslag en blauwe linnen omslag.
R3 en R4 werden om de beurt Romeins en normaal genummerd. Oplage: 350 exemplaren.
R3: de Romeins genummerde editie (met imprint) met stofomslag en blauwe linnen omslag. Oplage: 350 exemplaren.
R4: de HC (“Hors Commerce”) editie, (met imprint) met stofomslag en blauwe kunstlederen omslag. Deze editie was exclusief voor medewerkers, familie en vrienden. Oplage: 10 exemplaren.
R5: de VIP superdeluxe geletterde editie (met imprint), met stofomslag en blauwe kunstlederen omslag en fraaie en eveneens geletterde fluwelen inschuifcassete Deze editie was exclusief voor intekenaars op   deze kostbare editie. Uiteraard ook een exemplaar voor Marten Toonder en Toonder Studio’s. Oplage: 26 exemplaren.

>Terug naar boekenlijst