De Telegraaf (859 downloads )

De Telegraaf is het grootste Nederlandse dagblad en een van de grootste digitale nieuwssites. De in 1893 opgerichte krant, die landelijk zes dagen per week verschijnt, bevat onder andere binnenlands en buitenlands nieuws en heeft een dagelijkse financiële sectie, ‘De Financiële Telegraaf’, en een dagelijkse sportsectie, ‘Telesport’. Andere rubrieken zijn onder meer: ‘Privé’, ‘Wat U zegt’, ‘Vrouw’, Woon-, Vaar-, en Reiskrant en de societyrubriek Stan Huygens Journaal. Op vrijdag (voor abonnees) en zaterdag (losse nummers) verschijnt het magazine Vrouw bij De Telegraaf.
De Telegraaf, gevestigd te Amsterdam, is een ochtendkrant met (volgens HOI, Instituut voor Media Auditing) een totaal betaalde gerichte oplage van 455.927 exemplaren (2014). De krant wordt uitgegeven door Uitgeversmaatschappij De Telegraaf (UMT), een dochtermaatschappij van de Telegraaf Media Groep.

In 1940 moet de Telegraaf – vanwege de oorlog – de Mickey Mouse strip beëindigen. De laatste aflevering van Mickey Mouse stond in de Telegraaf van 12 mei 1940. Daarna verscheen van juli tot december 1940 onregelmatig  een Engelse strip met levende poppen in de hoofdrol. In september 1940 begint in het avondblad de strip ‘Tijs Wijs de torenwachter’.
Er wordt vaak gezegd dat Tom Poes de vervanger van Mickey Mouse werd, maar gezien de tijdlijn komt de strip van Tijs Wijs eerder in aanmerking.
Behalve in het avondblad wilde men ook in het ochtendblad een strip wilde hebben en Marten Toonder wordt gevraagd een stripverhaal te verzorgen.
Zes maanden later, op 16 maart 1941, verschijnt in het ochtendblad de eerste aflevering van ‘Tom Poes’.

Het eerste Tom Poes verhaal (Tom Poes ontdekt het geheim van de Blauwe Aarde) is al meteen een succes. In het derde verhaal (Tom Poes in de tovertuin) verschijnt heer Bommel ten tonele, wiens rol steeds belangrijker wordt.
Samen met Joop Geesink worden tekenfilms gemaakt. Maar tenslotte gaan Geesink en Toonder uit elkaar en worden de Toonder Studio’s opgericht. Tijdens de oorlog duiken steeds meer mensen onder in Toonders bedrijf en hij raakt verzeild in de illegaliteit omdat hij – met de Studio’s als dekmantel en met een eigen drukkerij – in staat is documenten te vervalsen. Ook werkt hij mee aan het illegale blad ‘Metro’.

In 1944 wordt de Telegraaf een ‘SS-krant’. De grond wordt Toonder nu te heet onder de voeten, maar als hij zelf zou onderduiken zou hij vele mensen in gevaar kunnen brengen. Hij besluit zichzelf manisch-depressief te laten verklaren, zodat het verhaal ‘Tom Poes en de Chinese Waaier’ halverwege stopt. Tom Poes en heer Bommel duiken letterlijk onder (BV 23, strook 1079).